Mantrák

Mantrák

A mantra szó jelentése a manasz (elme) és a trájate (felszabadítás ) szavak együttes jelentéséből érthető meg. Ez a szó olyan hangvibrációra (misztikus jelentéssel bíró hangzók, szavak vagy imák) utal, amelyeket a meditáció tárgyává téve az elme hullámzása, nyughatatlan természete lecsillapítható, s megfelelő mantra esetén megtisztítható az anyagi szenyeződésektől. Vibrációja energetizál, az egész testbe harmonizálja az asanak hatásait, s kapcsolatot teremt a lélek és a transzcendentális világ között. A mantra ismételgetésén keresztül megnyilvánuló Istenre való állandó emlékezés az embert felszabadítja a születés és halál körforgásából.

Ashtanga  nyitó és záró mantra

Az ashtanga nyitó és záró mantrát gyakorlás előtt és után mondjuk el.

Nyitó mantra 

mantra nyito
 
vandé gurúnám csaranáravindé
szandarsita szvátma-szukhávabódhé
nihsréjaszé dzsángalíkájamáné
szamszára-háláhala-moha-sántjai
ábáhu purusákáram
sankhacsakrászi-dhárinam
szahaszra-siraszam svétam
pranamámi patandzsalím
 
Az összes guru lótusz lábainál imádkozom, akik az igaz tudást tanítják, és megmutatják az utat az önvaló felébresztésével járó nagy boldogságról szóló tudáshoz, akik képesek megszelídíteni az illúzió kígyóját, és képesek semlegesíteni a feltételekhez kötött lét tudatlanságának mérgét. Felajánlom a hódolatomat Patandzsalinak, Ádisésa inkarnációjának, aki fehér és ezer fejével ragyog (mint az isteni kígyó, Ananta), nyaktól lefelé emberi testtel rendelkezik; egy kagylókürtöt (az isteni hangot), a csakrát, vagyis a végtelen időt képviselő tűzkereket, valamint a megkülönböztetés kardját tartja a kezében.

 Befejező mantra

mantra zaro 

szvaszti pradzsábhjah paripálajantámnjájéna márgéna mahím mahísáh
gó-bráhmanébhjah subhamasztu nityam
lókáh szamasztáh szukhinó bhavantu
Óm sántih sántih sántih
 
Kedvezőség az összes teremtménynek! Bárcsak az uralkodók törvénnyel és igazsággal védelmeznék a földet! Bárcsak mindenki örökké boldog lenne a tehenek és a bráhmanák társaságában! Bárcsak az összes bolygó lakói boldogok lennének! Óm, legyen béke bennem, legyen béke körülöttem, és legyen béke az erőkben, melyek rám hatnak!

 

OM

Az om mantra ismétlése lecsillapítja a nyugtalan elmét, megtisztítja a tudatot, lecsendesíti az idegrendszert és az egész fizikai testet. Az OM az univerzum teremtésekor elhangzott szent teremtő mag-szó. Az „Om” a teremtés igéje, egy ősrezgés, mely eredetét tekintve öröktől való és az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtő erőt képviseli. Az „Om” mantra három hangból tevődik össze, ezek az „A”, „U”, és „M”. Az „A” a durva anyagi világot (az ébrenlét állapotát), az „U” az asztrálsíkot (az álom állapotát), az „M” pedig az elmén túljutott állapotot (a mélyalvás állapotát) szimbolizálja. Az “A” és az “U” hang a kiejtés során az “O”-ban egyesül, amely pedig az “M” folyékony hangjában meghosszabbodik, és a rezgetés során föloldódik mintegy jelképezve az álomtalan alvás végtelen mélységét.

Jóga oktatás és meditáció Pécsett - Hatha jóga - Ashtanga jóga - Jóga flow - Jin jóga - Csakra Jóga - Páros Jóga